Cine trebuie sa depuna D307 si D311?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Formularul 307

Formularul 307 “Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea/corecţia ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată” se depune de catre urmatoarele catregorii de contribuabili:

1.Beneficiarul transferului de active: dacă nu este înregistrat şi nici nu se înregistrează în scopuri de TVA ca urmare a transferului, pentru a declara ajustarea TVA-ului dedus de furnizor la achiziţia de către acesta a activelor respective

Termen de depunere: până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care are loc transferul de active

2.Locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing: dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după anularea la cerere a codului de TVA a acestuia, pentru a declara ajustarea TVA-ului dedus aferent bunurilor de capital şi activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital

Termen de depunere: până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care are loc transferul dreptului de proprietate

3.Persoana impozabilă al cărei cod de TVA a fost anulat din oficiu: de organul fiscal conform articolului 316 alineatul (11) literele a) – e) sau h) din Codul fiscal, care a efectuat ajustări incorecte sau nu a efectuat ajustările de taxă aferentă bunurilor de capital, potrivit punctului 79 alineatul (14) din norme metodologice;

4..Persoana impozabilă pentru care înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată la cerere conform articolului 316 alineatul (11) litera g) din Codul fiscal, care:

• nu a efectuat ajustările de taxă prevăzute de lege în ultimul decont depus înainte de scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA sau a efectuat ajustări incorecte, conform art. 270 alin. (4), art. 304, 305 sau 332 din Codul fiscal;

• trebuie să efectueze regularizările/ajustările prevăzute la art. 280 alin. (6) din Codul fiscal şi pct. 23 alin. (2) din normele metodologice, la art. 287 din Codul fiscal şi pct. 25 alin. (4) din norme, precum şi la pct. 67 alin. (12) din norme, pentru operaţiuni realizate înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA, astfel: – pentru solicitarea restituirii TVA colectate rezultată din regularizările/ajustările prevăzute la articolul 280 alineatul (6) din Codul fiscal şi punctul 23 alineatul (2) din norme, atunci când au fost emise facturi sau au fost încasate avansuri pentru contravaloarea parţială a livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile, înainte de anularea codului de TVA, iar livrarea/prestarea are loc după anularea codului de TVA;

Pentru solicitarea restituirii TVA colectate rezultată din ajustările prevăzute la articolul 287 din Codul fiscal şi punctul 25 alineatul (4) din norme, pentru operaţiuni realizate înainte de anularea codului de TVA;

Pentru exercitarea dreptului de deducere, la data plăţii, a TVA neachitate aferentă achiziţiilor de bunuri efectuate înainte de anularea codului de TVA, rezultată din ajustările prevăzute la punctul 67 alineatul (12) din norme, de persoanele impozabile care au efectuat achiziţii pe perioada în care au aplicat sistemul TVA la încasare sau al cele care au efectuat achiziţii de la persoane impozabile care aplicau sistemul TVA la încasare.

Termen de depunere: până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit obligaţia sau, după caz, dreptul de ajustare/corecţie a ajustărilor/regularizare a TVA privind sumele rezultate ca urmare a acestor ajustări/corecţii ale ajustărilor/regularizări efectuate.

Formularul 311

Formularul 311 “Declaraţie privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) – e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal” (Ordinul ANAF 188/2018), se depune de către:

1.Persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, potrivit articolului 316 alineatul (11) literele a) – e) sau h) din Codul fiscal şi care:

– efectuează, după anularea înregistrării în scopuri de TVA, livrări de bunuri/prestări de servicii şi/sau achiziţii de bunuri şi/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei, pentru care există obligaţia plăţii TVA colectate potrivit articolului 11 alineatele (6) şi (8) din Codul fiscal.

– se află în situaţiile prevăzute la art. 11 alin. (6) şi (8) din Codul fiscal, dacă acestea eefectuează, după anularea înregistrării în scopuri de TVA, livrări de bunuri prin organele de eexecutare silită.

– au aplicat sistemul TVA la încasare, pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate înaintea anulării înregistrării în scopuri de TVA, dar a căror exigibilitate intervine, potrivit sistemului TVA la încasare prevăzut de art. 282 alin. (3) – (8) din Codul fiscal, în perioada în care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA.

Termen de depunere: până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea TVA.

2.Persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat, la cerere, potrivit articolului 316 alineatul (11) litera g) din Codul fiscal, care:

-care au aplicat sistemul TVA la încasare şi care au efectuat livrări de bunuri/prestări de servicii înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA, dar a căror exigibilitate, potrivit sistemului TVA la încasare prevăzut de art. 282 alineatele (3) – (8) din Codul fiscal, a intervenit în perioada în care persoanele nu au un cod valabil de TVA; Articolul 324 alineatul (11) din Codul fiscal.

Termen de depunere: până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea TVA

3.Persoanele impozabile care, după înregistrarea în scopuri de TVA conform articolului 316 alineatul (12) din Codul fiscal:

-emit facturi de corecţie pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile e efectuate în perioada în care au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, pentru care nu au colectat TVA, dar au emis facturi în acea perioadă; [punctul 5 indice 1 alineatul (2) lilitera c) din titlul I “Dispoziţii generale” din Normele metodologice] – emit facturi pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile efectuate în perioada în care au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, pentru care nu au colectat TVA şi nu au emis facturi în acea perioadă.

Declaraţia se depune după înregistrarea în scopuri de TVA conform articolului 316 alineatul (12) din Codul fiscal şi se completează cu anul şi luna în care a intervenit exigibilitatea TVA pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat.

Articole similare

Comentariul tau aici